
2019 yılında internet alanında birçok yenilik ve gelişmeyle karşılaştık. Geçtiğimiz aylarda gelen Google BERT güncellemesi SEO aramalarını büyük ölçüde etkilenmeye başladı. Google arama sonuçlarını etkileyen bileşenlerine her yıl yenileri eklerken, uzmanlar bu yenilikleri uygun ve doğru şekilde kullanmaya çalışıyor. Biz de geçtiğimiz 11 ayda yaşanan gelişmeleri de dikkate alarak 2020’de SEO için bilinmesi gerekenleri birkaç temel madde belirledik.
Gelişen teknoloji ile birlikte günlük hayatımızda kendine büyük bir yer edinen yapay zeka asistanlar bizleri sesli aramaya yönlendiriyor. 2020 yılında bütün aramaların %50sini sesli aramalardan oluşacağı düşünülüyor.
Siri, Alexa, Google Asistan gibi uygulamalar Google aramalarını kullanıcılar için gerçekleştirebiliyor. Durum böyle olunca yapay zeka tarafından kolayca algılanabilecek bir içerik oluşturmalısınız. Kullanıcının kendi yaptığı aramalar çoğunlukla yazılı ve kısa kelimelerden oluşurken, sesli yapılan aramalarda ifadeler çok daha uzun ve karmaşık hale gelir. Bu yüzden çok akademik olmadan kısa anahtar kelimeler yerine anlamlı kelime öbekleri kullanılması gerekir.
Snippetler, kullanıcıya en iyi ve en doğru sonucu verecek şekilde hazırlanmalıdır. Google’ın kolay okuyabileceği, kaliteli içerikler arama sonuçlarında öne çıkacaktır. Bunlar için de içeriklerinizdeki temel noktaları maddeler halinde ve tablolarla göstermeniz sizin için daha iyi olacaktır.
İçerik her yıl kral olmaya devam edecek sanırım. 2020 yılında günde 44 zettabyte’lık içerik üretileceği öngörülüyor. Bu oran ortalama olarak her gün 8.48 trilyon şarkıya denk geliyor. Bu demek oluyor ki Google sıralamalarında yine kaliteli içerik kazanacak.
Son dönemlerde gelişen yayın ağları ile video içeriklerde büyük bir artış yaşanıyor. Firmalar uzun metinler yazmaktansa kısa videolarla kullanıcıya ulaşmaya çalışıyor. Önümüzdeki yıllarda bu oranın daha da artacağı tahmin ediliyor. Video içeriklerinizi muhtemel kullanıcılarınızın yaş ortalamasını düşünerek hazırlamalısınız. Video içeriği tercih eden kullanıcıların genç nüfusa ait olduğunu unutmamalısınız. Çok uzun ve didaktik bir dil kullanılmayan, harekete geçirici kısa süreli videolarla kullanıcıya ulaşmalısınız.
Video içeriklerinizi yayınlarken meta verilerle alakalı, doğru ve güçlü anahtar kelimeler kullanmalısınız. Bu konuda büyük video yayıncılarının site haritalarından faydalanabilirsiniz.
Arama motorları sitenin dış görünüşünü ne kadar ciddiye alıyorsa site içi özellikleri de bir o kadar ciddiye alıyor. Google Analytics sayesinde web sitesinde geçirilen süreyi, nerelerde ne kadar süre kalındığını, sitenin en çok vakit geçirilen bölgesini görebilen Google, bu verileri de kuşkusuz sonuç sıralamasında değerlendiriyor.
Bir web sitesi için kullanıcı deneyimi SERP’te başlar.
Web sitenizin; hızlı yüklenen, etkileyici, faydalı, değerli içeriklere ve kullanışlı bir tasarıma sahip olması gerekir. Unutmayın sabırsız bir kullanıcı profili var karşınızda. Siteyi ziyaret eden kullanıcı ihtiyacı olan bilgiye çok vakit kaybetmeden ulaşabilmelidir. Bir e-ticaret sitesine sahipseniz ürünler hakkında gerekli ve doğru bilgilere yer vermeli, sepet ve ödeme aşamalarında kullanıcıyı çok yormayan bir süreç tasarlanmalıdır.
Hem Google’ın yeni gelen BERT güncellemesi hem de sesli aramaların artışı sebebiyle bir iki kelimelik anahtar kelimeler yerini artık uzun kuyruklu anahtar kelimelere bırakıyor.
Sesli aramaların günlük konuşma dili şeklinde yapıldığını düşünürsek arama sonuçlarında fazla terim içeren cümlelerin kullanılmaması gerekir. Anlık arama yapan bireyin ihtiyacını karşılayacak basit cümleli snippetlere yer verilmelidir. Ayrıca anahtar kelimelerin, meta title, URL ve descriptionda kullanılması da sonuçları ve sıralamayı etkileyecektir.
Bu temel noktaların dışında her zaman önemini koruyan; site açılma hızı, mobil uygunluk, kaliteli backlink gibi detaylarda unutulmamalı.
Web sitenizi yeniliklere göre optimize etmeyi unutmayın.
Google sesli arama sonuçlarının nasıl çalıştığını iyice analiz etmek iç
Devamı..Dijital dünyada birçok farklı isimle karşımıza çıkan, en temel amacı kullan
Devamı..Google geçtiğimiz günlerde arama motoru sonuçları için yeni bir gün
Devamı..