
Günümüzde algoritmaların yazılım ile iç içe geçtiğini herkes düşünse de aslında geçmişi bilgisayarlardan bile eskidir. Algoritmalar aslında hayatımızın birçok alanında bulunuyor ve farkında olmadan biz bu algoritmaları kullanıyoruz.
Algoritma genel tanımı ile bir problemi çözümü sırasında izlenecek yol olarak adlandırılabilir. Bir başlangıcı, bir sonu olan ve her adımının planlanadığı bir dizi seriye algoritma denir. Algoritmalarda 3 temel bileşen vardır. Bunlar algoritma, değişkenler ve akış diyagramıdır.
Algoritmaların neden gerekli olduğu ile ilgili olarak birçok alanda bize hız kazandırması ve kolaylık sağlaması olarak nitelendirebiliriz. Örneğin hepimizin cebinde artık akıllı telefonları var ve bu telefonlardan fotoğraf çekmeye başladığımızda algoritma fotoğrafta daha önce tanımlanan belli girdileri tüm ekranda tarayarak insanların yüzünü tanımlar ve onlara kitlenir. Böylelikle yüzlerin net olduğu fotoğrafları çekmemiz mümkün olmaktadır.
Yazılım dışında algoritmalar ile ilgili olarak ise geriye dönüp baktığımızda başlangıcı 9. yüzyıla dayanmaktadır. Yazılım ayağında her alanda kullanılan algoritmalar aslında herşeyin daha net birşekilde yapılmasına olanak sağlamaktadır. Örneğin Netflix yazılımını ele alalım. Bir kullanıcı bu platformda bir film izlediğinde daha önce kendi datalarında o filmi izleyenlerin bağlantılı olarak izlediği diğer filmleri de tuttuğundan hemen yeni kullanıcısına film önerilerinde bulunuyor. Böylelikel aynı tarz ve türde filmleri kolaylıkla kullanıcı kendi karşısında görebilmektedir.
Web yazılım ayağında algoritmaların en çok kullanıldığı yöntem admin paneli olan web sayfaların kullnıcıların yapacağı hamleleri doğru bir şekilde ön tarafa yansıtmasını sağlamaktır. Admin panel içersinde hangi kategoride hangi sayfanın neresini değiştirdiğini algoritma takip etmeli ve sitenin ön tarafındaki sayfada da revizeleri yansıtmalı. Bunun temelinde bizler web sayfalarını hazırlarken admin ile site arasındaki iletişimi doğru bir şekilde kurmayı ve yapı içersinde olabilecek tüm ihtimalleri varsaymayı öngörmemiz gerek...
Bu şekilde sorunsuz bir kullanıcı deneyimi yansıtmak ve kullanıcının siteyi teslim aldıktan sonra istediği şekilde kullanabilme özgürlüğünü hissetmesi gerekmektedir.
Günümüzde her yaştan insanın programlama dillerini belli bir yere kadar öğren
Devamı..“Financial Technology”nin kısaltması olan Fintech, finansal hizmetlerin teknoloji ile
Devamı..Web tasarım ve kodlama aslında birbirinden ayrılmayan iki bütündür. Temel yapılar
Devamı..