
“Financial Technology”nin kısaltması olan Fintech, finansal hizmetlerin teknoloji ile harmanlanması sonucu çıkmış bir terim olarak adlandırsak çok da yanılmış sayılmayız. Fintech ile finansal hizmetlerin daha hızlı, kolay ve verimli yapılması amaçlanmaktadır. Avrupada ve Amerikada giderek yükselen bu alan, iş alanının da ortalama %20 sini oluşturuyor diyebiliriz.
Teknolojinin gelişmesi, giderek artan mobil kullanım oranı, internertin her noktadan ulaşılması ve bu yeniliklerle gelen işlemlerin ve hayatın hızlanması ile finansal işlemlerin de bu bağlamda hızlanması beklenmektedir. Fintech ile birlikte yazılımın sunduğu hizmetler giderek bu alanda da bizlere farklı çözümler sunabilmektedir. Teknoloji alanında yazılımlar ile birlikte bu alana ilgi her geçen gün artmaktadır ve tüm dünyada melek yatırımcılar da bu alanda yapılan çalışmalara ayrıca ilgi göstermektedir. Fintech ile basit cüzdan uygulamalarında çok kapsamlı ön muhasebe programlarına kadar bir çok yazılım ve uygulama geliştirildiğini görmek mümkün.
Ülkemizde Webrazzi'nin bu kapsamı konu alan bir etkinliğide ayrıca gerçekleşmiştir. Fintech'in bu kadar hızlı bir şekilde popülaritesinin artmasına bir diğer etken de tabiki kripto paralardır. Kripto paraların türemesi ve bunlarla birlikte para transferleri, parasal işlemlerin boyut değişmesi ve bu yeniliklerin içersinde olmak isteyen bankaların yaptığı çalışmalar da bunlara etkendir.
Teknoloji alanında birçok konuda olduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri de bu alanda ciddi çalışmalar yapmaya devam etmektedir. Finansal hizmetlerin dijital mecralara taşındığı bu alanda kullanıcılara çok daha hızlı ve kaliteli deneyimler yaşatılması hedeflenmektedir. Fintech alanının kapsamına dahil olan ve herkesin bileceği şey ise mobil ödeme sistemleri olarak söylenebilir. Bu be bunun gibi birçok finansal hizmetin kolayca yapılabilmesi amaçlanmaktadır bu alanda.
Banka kullanıcıların artık çok yüksek bir oranda internete bağlı kalması ve gelişen teknolojilerde beklentilerini arttırmaları doğrultusunda bankalar da bu talebe kayıtsız kalmamaktadır. Garanti bankasının kullanıcılar için oluşturduğu "Ugi", Yapı Kredi bankasının "Robot Gary" -ki gary nin konumu burada biraz daha farklı- ve yakında lansmanı yapılacak olan İş Bankası "Maxi" finansal teknolojiler kapsamına giren yeni karakterlerimiz olacağı çok açık. Kullanıcılara bu karakterler ile çok daha hızlı ve kolay iş yapma talimatları verilebileceğini hedefleyen bankalar her geçen gün gelişen teknolojiyi de takip etmeye devam ediyor.
Burada sadece işin görünün kısmı ile ilgili gelişmeler de olmamaktadır. Yapılan çalışmaların arka planından makine öğrenimi (Machine Learning) dediğimiz çalışmalar da bu hizmetler ile birlikte gelmekte ve kullanıcıların davranışlarını takip ederek çok daha sonuç odaklı ve kullanıcıyı mutlu edicek yanıtlar verebilmektedir. Bu noktada bizler de hazırladığımız kurumsal web ajans hizmetlerinde aynı mantık ile ilerlemekte ve sürekli olarak gelişmeleri takip etmekteyiz.
Bu alanda gelişmeler gösteren ve ülkemizde yatırımlar alarak büyümelerini devam eden diğer kuruluşlar da online ödeme sistemleri başlığı altında çalışmalar yapan kurumlar diyebiliriz. Iyzico, PayU, BKMEkspres, Paynet gibi kuruluşlar da her geçen gün firmalar ile son kullanıcılar arasında köprü oluşturuyor ve finansal teknolojileri takip ederek kendilerini konumlandırıyorlar.
Son olarak kripto paralar içersinde fintech'e dahil olduğunu söyleyebileceğimiz ve projesi çok basit bir şekilde para transferini sağlamayı amaçlayan ripple'dan da bahsetmemiz gerek. Birçok banka tarafından aralarında yapmış olduğu anlaşmalar neticesinde para gönderme sistemi olarak kullanılmaktadır ve bitcoin'den sonra piyasa değeri bakımında 4. sırayı almış bulunmaktadır.
İngilizce kısaltma olarak kullanılan bu terimler Business to Business ve Business to Consumer anl
Devamı..İnternetin dönüşümüyle birlikte artık gündelik hayatımıza neredeyse he
Devamı..Google SEO optimizasyonu için her yıl çok daha fazla yenilikler getiriyor ve bu s&uum
Devamı..