
Gelişen teknoloji bizlere yapay zeka ile yakın ve samimi bir ilişki ortamı yarattı. Teknoloji firmaları günlük hayatında toplantılara, buluşmalara, konferanslara, ofis görüşmelerine kısacası hep bir yerlere yetişme telaşında olan insan için sanal yardımcılar hazırladı. iOS’un Siri’si ile başlayan sanal yardımcılık son olarak Google’nın Google Asistan’ı ile devam ediyor.
Google Asistan, modern hayatın kalabalığında yaşamaya çalışan ve hep çok yoğun olan modern insanın yani bizlerin hayatını kolaylaştırmak için ortaya çıkarılmış bir yapay zeka uygulaması. Uygulamayı kullanmak için ise en önemli şart aktif bir Google hesabınızın olması. Uygulamayı Google hesabınızla hem Android hem de iOS işletim sisteminde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Türkiye güncellemesi ile artık Türkçe komutlar da kabul eden uygulama yavaş yavaş hayatımızda yer etmeye başladı. Google Asistan’ın size yardımcı olacağı konuları genellersek, ortaya şöyle bir şey çıkıyor;
Ona soru sorabilirsiniz.
Onu telefon etmek için kullanabilirsiniz.
Yakınınızda bulunan yerleri görebilirsiniz.
Ondan görevlerinizin hatırlatılmasını isteyebilirsiniz.
İstediğiniz bilgileri talep edebilirsiniz.
Biz insanlar her konuda kıyaslama yapmaya bayılırız. Yapay zekalar da bu özelliğimizden paylarına düşeni alıyor kuşkusuz. Siri ve Google Asistan arasında yapılan kıyas son dönemlerde artarak devam ediyor. Cornell Üniversitesi tarafından iki uygulamaya da zeka testi yapıldı desek, şaşırır mısınız? Şaşırmayın, alışın. Çünkü günümüz dünyasında her an her şey olabilir. Araştırma sonuçları ise Siri kullanıcılarını şaşırtacak gibi. Yapılan zeka testinin sonucunda Siri’nin IQ’su 23.9 çıkarken aramıza yıllar sonra katılan Google Asistan 47.28 IQ ile arayı fazlasıyla açmış durumda. Bu sonucun en büyük sebebi ise Google’nın Dünya’nın en büyük ansiklopedisi konumunda olması. Google Asistan tıpkı Google gibi; fazlasıyla bilgili, hazır cevap ve çabuk. Bu konuda Siri’nin ona yetişmesi oldukça zor.
Google, geçtiğimiz günlerde San Fransisco’da gerçekleştirdiği Google I/O 2019’da Google Asistan için yapılan değişikliklerden de bahsetti. Web için Duplex ile birlikte büyük bir gelişim ve ilerleme kaydedecek olan Google Asistan’ın yeni özellikleri bizi fazlasıyla heyecanlandırdı.
Önce Duplex’i hatırlayalım; Geçtiğimiz yılın mayıs ayında tanıtılan Duplex, Google Asistan’ın aksine komut beklemeden yapay zeka yardımıyla kullanıcıyı asiste etmeye yarayan bir uygulama. Duplex’in en önemli özelliği ise, karşısındakiyle bir yapay zeka değil de bir insan gibi konuşabilmesi. Geçen sene ki I/O 2018’de bir restoran ve kuaför randevusu almayı başaran Duplex konuşma esnasında insani tepkiler vermesi ile oldukça şaşırtmıştı.
Duplex, maillerinizi inceleyerek, seyahat zamanlarınızı, araç tercihlerinizi, alışkanlıklarınızı analiz ederek sizin için en uygun tercihi gerçekleştirerek, rezervasyonlarınızı yapabiliyor. Ve bu özelliği ile Google Asistan’ın işini kolaylaştıracağı muhakkak.
Diyelim 3 gün sonra bir toplantınız var ve siz unutmamak için şimdiden yol tarifine baktınız. Asistanınıza ‘Bu tarifi bana 3 gün sonra hatırlat.’ diyerek ileriki günler için her ihtimale karşı kafanızı rahatlatacaksınız. Siz unutsanız, Asistan unutmaz.
Günlük alışkanlıklarınızı da takip eden Asistan, ne yiyeceğinize karar veremediğiniz zamanlarda da yardımınıza koşuyor. ‘Akşam yemeği için nereye gidebilirim?’ sorunuza, en çok nelerden hoşlandığınızı, nereye gidebileceğinizi ve önceki yeme alışkanlıklarınızı analiz ederek size en uygun teklifi yapacak.
Google Asistan, ses tanıma/dil anlama gibi verileri ile 100GB ‘lık bir bulutta çalışıyordu. Bu durum bazı zamanlarda uygulamanın yavaşlamasına sebep oluyordu. Fakat Google mühendisleri verileri telefonun dahili hafızasına da ekleyerek depolama alanını yarım gigabayta sıkıştırdı. Yüklerinden kurtulan Asistan, eskisinden 10 kat daha hızlı etkileşime giriyor. Bununla birlikte, devamlı konuşma özelliği kullanılırken yaşanan takılmalar en aza indirgenmiş vaziyette. Doğal olmayan duraklamalar ise ortadan kaldırıldı, artık OK Google diyerek başlangıç yapmamıza gerek yok.
Belki de Google Asistan’ın en önemli iki özelliği sürücü olan kullanıcılar için; Uzaktan Kontrol Modu ve Yeni Sürüş Modu.
Uzaktan kontrol modu, arabanızın yakıt deposunu, klima değerlerini ve kapılarınızın kilit durumunu kontrol ediyor. Siz de kafanız rahat devam ediyorsunuz.
Yeni sürüş modu ise siz yola çıktığınız andan itibaren, navigasyon, arama, mesajlaşma, toplantı, medya gibi öncelikli etkinliklerinizi merkeze getiren ileri sarma kontrol panelini etkinleştiriyor. Toplantınız neredeyse ona göre bir güzergah hazırlıyor ve sizin yapmanız gereken tek şey, arabanızın bluetooth’una telefonunuzu bağlamak. Gerisini Asistan’a bırakın; “Hey Google ! Haydi Sürelim.”
Google Asistan’ın bütün bu özellikleri ile kullanılmaya başlanması için biraz daha beklememiz gerekecek. İlk denemelerini Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de gerçekleştirmeye hazırlanan Google, ilerleyen zamanlarda Türkiye dahil birçok ülkede uygulamanın son halini kullanıma sunmayı planlıyor.
Google, 2020 'nin ilk günlerinde yaptığı açıklamayla kullanıcı sayısının 500 Milyon olduğunun bilgisini verdi. Akıllı telefonlardan, akıllı televizyonlara kadar uzanan geniş bir mecraya yayılan Google Asistan her geçen gün büyümeye devam ediyor.
Google SEO optimizasyonu için her yıl çok daha fazla yenilikler getiriyor ve bu s&uum
Devamı..Google sesli arama sonuçlarının nasıl çalıştığını iyice analiz etmek iç
Devamı..Günümüz teknoloji dünyasında "dijital dönüşü" kelimes
Devamı..