
İnternetin dönüşümüyle birlikte artık gündelik hayatımıza neredeyse her ay yeni bir kavram girmeye başladı. Bundan yıllar önce icat olan bir şeyin etkinliği ve bilinirliği yıllar sürerken günümüzde bu süreler oldukça kısalmıştır. Bir nevi teknolojinin kendini ikiye katlama süresi daraldı diyebiliriz. Teknolojinin getirdiği yeniliklerle birlikte pazarlama dahil birçok disiplin kendisini dönüştürmek zorunda. Dijital dönüşümü tamamlamak için ise eski yöntemlerin yerine yeni yöntemleri uygulamak değil eski yöntemleri modernize etmeyi bir çözüm olarak düşünebiliriz. Yöntemler aynı ancak araçlar farklı.
SEO yani Search Engine Optimization, Türkçesi Arama Motoru Optimizasyonu, web sayfalarının arama motorları tarafından doğru anlaşılması ve konuyla ilgili arama yapan kullanıcılara erişilmesi için yapılan düzenlemelerin tümüne denir.
SEO doğru yapıldığında birçok açıdan avantajlıdır. Bu avantajlardan bahsetmek gerekirse optimize edilen web sayfasının kullanıcı dostu diye tabir edilen ve kullanıcıya daha iyi deneyim sunan bir web sitesi haline gelmesi en önemli avantajıdır. Bir diğer önemli avantajı ise internet üzerinde ürün ve hizmetlerinizle ilgili arama yapan kişilerin sizi bulmasıdır ki en önemli dönüşüm oranına sahip kullanıcılar internet araması yaparak sitenize ulaşan kişilerdir.
SEO için kullanılabilecek birçok araç var ve bu araçlar da tıpkı gündelik hayatımızdaki fiziki araçlar gibi yanlış veya dikkatsiz kullanıldığında zarar vermektedir. Nasıl ki meyve doğrarken kullandığınız bıçağı yanlış tutarsanız ya kendinize ya da meyveye zarar verirsiniz, işte tam olarak bu araçları da doğru kullanmazsanız sonuçlar pek iç açıcı olmayabilir.
Bu hataların kombinasyonu belki milyarları geçebilir ancak buna engel olmak için yapmanız gereken şeylerin başında, bu araçların size sunduğu raporları ve uyarıları doğru okumak geliyor. Yani Google Analytics ve Search Console uyarılarını ve raporlarını iyi anlamak ve yorumlamak gerekiyor. Bir başka deyişle çok çalışmak ve biraz veri madenciliği yapmak gerekiyor.
Hatalı yorumlama dışında en sık yapılan yanlışlardan birisi de backlink kurgusudur. Backlink dünyanın neresinde olursa olsun her SEO çalışması yapan kişi için en güçlü silahlardan birisidir. Güç ve silahın olduğu yerde kaza da kaçınılmazdır ☺ rakip analizi yapıp aynı linkleri direkt almaya çalışmak akılcı görünse de rakibin hangi linkleri disavow yaptığını bilemediğimiz için risklidir. Bu yüzdendir ki backlink için kullanabileceğiniz bazı araçlar ile bu linklerin toxicity oranlarını tespit etmeniz ve gerekli değilse uzak durmanız gerekmektedir.
SEO için daha söylenecek çok fazla şey var ancak yazmak aylar okumak ise haftalar süreceğinden şimdilik bu kadar bahsetmek yeterli. Google üzerinden yaptığınız aramaya devam edip farklı içerikleri incelemeye devam edebilirsiniz.
Kimler için uygundur?SEM Search Engine Marketing yani arama motoru pazarlamanın kısaltmasıdır, hayatımıza Google tarafından sokulmuştur ve şu an en çok kullanılanı eski adıyla Google Adwords yeni adıyla Google Ads’dir.
SEM ister internet üzerinden ya da fiziki ortamda ürün ve hizmetlerini müşterilerine ulaştıran kurumların, internet üzerinde kendi ürün ve hizmetleri ile ilgili arama yapan kişilere, arama yaptıkları anahtar kelimeler ile ilgi çekici başlıklar ve açıklamalarla pazarlama yapmalarını sağlar. SEM işini internet ile bir şekilde kesiştirmek isteyen herkes için uygundur ve herhangi bir sektör sınırlaması yoktur. SEO’dan farkı ise gösterilen reklamlar için para ödenmesidir.
Reklam ücretlerini belirleyen birçok kriter olsa da en çok bilinenleri reklamınızın kalite puanı, anahtar kelimenizin rekabet oranı ki bu oran arama hacmi ile de doğrudan alakalıdır ve değişkendir, reklamınızın yayın rotasyonu gibi kriterleri sayabiliriz.
SEM konusunda birçok kişinin bilgisi olsa da iş bütçe belirlemeye geldiğinde çok az kişinin bilgisi vardır ve doğru yapılması zor görünür. Birden fazla formül vardır ve işinizin şekline göre hepsi işe yaramaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken şey şudur; dijital de olsa reklam bir yatırımdır ve yatırımın dönüşüm beklentisi ile örtüşmesi gerekmektedir. Reklamlarınız hedef kitleniz ile iyi örtüşüyorsa yani bir başka deyişle hedef kitleniz doğru analiz edildiyse reklamlarınızın dönüşüm maliyetleri düşük, kazancınız yüksek olacaktır.
SMM yani Social Media Marketing, artık hepimizin hayatında bir şekilde yer alan ve neredeyse internete erişimi olan herkesin en az 1 hesabının olduğu platformlarda yapılan pazarlamaya denir. Sosyal medya platformlarının birbirleriyle benzer özellikleri ticari müşterilerine, birbirinden ayrılan özellikleri ise kullanıcılarına hitap eder. Benzer özelliklerinin başında ise ücretsiz olmaları ve gelirlerini reklamlardan sağlamaları gelmektedir ve kullanıcılarının demografik bilgileri, davranışları ve ilgi alanları gibi verilerinden yararlanarak reklamverenlerine hizmet sunarlar. Bu da arama motoru reklamcılığından ayrıldıkları özelliktir.
Sosyal medya, yapı itibariyle görseldir ve kullanılan reklamlar da görselliğe hitap etmelidir, bu konuda her sosyal mecranın kendi belirlediği kurallar vardır ve bu kurallara uyulması için reklamverenlere yönelik rehberleri mevcuttur. Bu rehberleri merak ediyorsanız başlıca sosyal medya platformlarının reklam rehberleri; Facebook, Twitter, Linkedin. Reklamların belirli bir standartta olmasına bu kadar önem verilmesinin başlıca sebebi, kendi kullanıcılarına kaliteli içerik sunmak diğer sebebi ise reklamverenlere en iyi faydayı sağlamak. Bu iki hassas amacı ideal bir dengeye oturtmak zorundalar.
Bir şey talep görür de reklamdan kaçabilir mi? Tabi ki hayır. Sosyal medya üzerinde bilindik kişiler aracılığıyla yapılan pazarlama çalışmaları da influencer marketing olarak literatürdeki yerini aldı. Son zamanlarda oldukça sık duyulan bu pazarlama türü irili ufaklı birçok kurum tarafından tercih edilmektedir ve örtüşen kitle üzerinde oldukça etkili olmaktadır.
SMO Sosyal Medya Optimizasyonunun kısaltmasıdır ve sosyal medya hesaplarının kuruma dijital itibar, müşteri ilişkileri, web sitesi trafiği ve web sitesinden sosyal mecralarda içerik paylaşımını kolaylaştırma gibi amaçlara hizmet edecek şekilde paylaşımların ve hesapların düzenlenmesidir. Buradaki optimizasyonun sonucunda asıl hedef web sitesindeki içeriklerin sosyal mecralarda kolayca yayılmasını sağlamaktır ancak bu yayılmaya öncülük edecek şey içeriğin paylaşmaya değer olacak şekilde özgün ve anlam ifade ediyor olmasıdır.Genel olarak özetlemek gerekirse, internet üzerinde kurumumuza fayda sağlamak istiyorsak yukarıda bahsettiklerimizin hiçbiri aslında bir diğerinden daha önemli veya önemsiz değil hepsi bir bütünün vazgeçilmez parçalarıdır.
Web tasarım ve kodlama aslında birbirinden ayrılmayan iki bütündür. Temel yapılar
Devamı..Arama motoru optimizasyonu hakkında günümüzde herkesin bir fikri olduğu kesindir. F
Devamı..Web sitelerinin seo (arama motoru optimizasyonu) da uygun olması, istediğiniz kelimelerin ön
Devamı..