
Tam açılımıyla Secure Sockets Layer olan ve Türkçe’ye “güvenli giriş katmanı” olarak çevrilen SSL web site sahiplerinin ve dikkatli internet kullanıcılarının fazlasıyla aşina olduğu bir kavram. Adeta site ve kullanıcı arasında güvenli bölge oluşturan bu sistemin çalışmak için sunucuda bulunan anahtar bir şifreye ihtiyacı var. SSL sayesinde internette gezerken herhangi bir web sitesine kişisel bilgilerinizi göndermeye başladığınızda tarayıcınız sunucunun sertifikasına erişir ve aralarında güvenli bir bağlantı sağlar.
SSL Sertifikası sizleri şu özellikleri ile karşılar;
• Sertifika sahibi kurumun unvanı
• Sertifikanın seri numarası ve son kullanma tarihi
• Sertifika sahibinin açık anahtarı
• Sertifika veren kurumun ESHS (Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısı) elektronik imzası
E-ticaret siteleri için önemli detaylardan biri de kuşkusuz online güvenlik. Maddi iş kayıplarının yanı sıra manevi olarak da itibar ve güven kaybına da sebep olan güven eksikliği, şirketleri yasal yaptırımlarla karşı karşıya bırakıyor. SSL bu konuda şirketlerin işlerini kolaylaştırırken tüketiciye de güvenlik garantisi veriyor. Yani tam bir kazan-kazan durumu var.
SSL yalnızca e-ticaret siteleri için değil, yakın zamanda yaşanan kişisel verilerin paylaşılması skandalları yüzünden bütün internet siteleri için zorunluluk haline gelmiş vaziyette. Üstelik artık Chrome tarayıcısı SSL sertifikası olmayan web sitelerine gelen kullanıcıyı, adres çubuğundaki “Güvenli Değil.” yazısıyla uyarıyor. Kurumsal web siteleri için de burada önemli bir tehlike göze çarpıyor. ‘Güvenli Değil.’ yazısı ile karşılaşan potansiyel müşteri hızla siteden ayrılıyor. Henüz birçok kurumsal firmanın dikkatini çekmemiş olsa da yaşanan itibar ve saygınlık kaybı azımsanacak gibi değil. Çünkü kullanıcı bir nevi sitenin güvensizliğini marka ile bütünleştiriyor. Siz de kullanıcılara karşı güven teşkil etmek ve herhangi bir kayıp yaşamak istemiyorsunuz SSL Sertifikasını asla ihmal etmeyin.
Web sitenizin güvenli bölgeye geçebilmesi için SSL sertifikasına sahip olmalısınız. Belli bir ücret karşılığında elde edilen bu sertifikayı dilerseniz size hizmet veren hosting firmasından da temin edebilirsiniz. Bu seçeneklerin dışında internet üzerinden çalışan pek çok siteden de bu hizmeti alabilirsiniz. Rapidssl, Verisign, Digicert gibi uluslararası hizmet veren güvenilir sitelerden SSL sertifikası alabilirsiniz. Bu konuda o kadar uzağınızda olmayan bizlere de başvurabilirsiniz.
SSL belli bir algoritma ile hazırlanan bir sistem. Public Key yahut Private Key olarak anılan anahtarların kullanımıyla hazırlanan bir kodlama sisteminde çalışıyor. Birbiriyle mükemmel bir uyum içerisinde çalışan anahtarları arasında kıskanılacak bir uyum var. Öyle ki birinin gönderdiği verinin kilidi ancak bir diğeri sayesinde açılmaktadır.
Sistemin bu işleyişi, kullanıcının alışveriş sırasında girdiği kredi kartı bilgilerini, şifrelerini, kimlik ve adres bilgilerini 3.kişilerden korurken tüketici ve site arasında güvenli bir bağ oluşturuyor. SSL, aynı zamanda iletilen dökümanların, site üzerinden gerçekleştirilen alışverişlerin tarih ve saatlerini kaydederek bu işlemin doğrulanmasını sağlayarak arşivliyor. Bakın bir başka güzelliği de bu.
Ve son olarak siz bir kullanıcı olarak SSL Sertifikasına sahip web sitesine geldiğinizde görmediğiniz yerlerde yolculuğunuz şöyle ilerler;
Öncelikle adres çubuğunda ‘https’ yazıyorsa artık güvenli bölgedesiniz demektir. Ve sizin görmediğiniz arka planda sunucu, kullandığınız tarayıcıya bunun SSL oturumu olduğunu bildirerek sertifika bilgilerini gönderir. Tarayıcınız aldığı sertifika bilgileriyle sertifika sağlayıcısına doğrulama isteği gönderir, sertifika sağlayıcı adres ve tarih bilgilerini doğrulayarak işlemin güvenli olduğunu bildirir. Siz bunu adres çubuğundaki kapalı kilit görseliyle anlayabilirsiniz. Kilidi görünce içiniz ferahlasın. SSL güvenli bölgesinde dışarıya sızıntı olmaz.
Firmaların web sitesi yenileme sırasında en çok çekindiği şeylerin başında bir
Devamı..Web sitelerinde hangi teknolojiler kullanılıyor, hangi teknolojiler daha yeni ve kullanılmaması
Devamı..Son günlerin en popüler konusu Facebook'un seçim çalışmaları iç
Devamı..