
Sosyal hayatta birini ziyarete gittiğinizde, önce kapıyı çalar ve karşı tarafın açmasını beklersiniz. Ne kadar kısa sürede açarsa o kadar iyi bir izlenim bırakır ve hızlı bir karşılık alır. Açılması uzun sürerse siz de daha fazla beklemeden gidersiniz. Sonrası mı? Sonrası düzeltilmesi zor bir ilişkidir.
Dijital dünyada da işler aynen buna benzer şekilde yürür. Tek fark, burada fiziksel olarak çalınan bir kapı yok. Dijital dünyada kapı, arama çubuğuna markanın web sitesini yazarak çalınmaya başlıyor. Sitenin tarayıcıdaki açılma hızı da tıpkı elinizle çaldığınız o kapının açılma hızı.
Araştırmalara göre tıpkı sosyal hayatta olduğu gibi dijital dünyada da uzun süre açılmayan kapılardan çok beklemeden dönüyoruz. Hatta bu bekleme süresi dijital dünyada en fazla 5 saniye sürüyor. Neden? Çünkü zamanımız az ve biz acele etmeyi severiz.
Web site sahipleri kullanıcının sitesinde uzun süre vakit geçirmesini ve en sonunda memnun ayrılmasını isterler. Bu isteğin gerçekleşmesi için ilk aşama, kullanıcının siteye gelişi ile başlar. Markayı merak eden, faydalı bir şeyler arayan kullanıcı kendisini site adresini adres çubuğuna yazarken yahut arama motorunda o adrese tıklarken bulur. Bu noktada da devreye sitenin açılış hızı girmektedir. Yapılan araştırmalar, birçok kullanıcının yavaş site hızı sebebiyle, siteye göz atmadan ayrıldığını göstermektedir. Bu sonuç online alışveriş sitelerinde ise site kullanıcılarının %51’i sepeti yarım bırakarak çıkış yapıyor.
Google 2010 yılında yaptığı araştırma açıklamada site açılış hızının arama sonuç sıralamalarını etkilediğini söylemişti. Bu karar Google’ın kullanıcılara kaliteli bir deneyim sunmasının sonucuydu. Google, sitelerin bu çerçevede ilerlemesi için neler yapması gerektiğini, olması gereken referans aralıklarını paylaşırken, site hızını ölçümlemek içinde birçok imkan sunmaya devam ediyor.
-Eğer sitenin sahip olduğu sunucu hizmeti yeterince iyi değilse yavaşlık kaçınılmazdır. Web sitesini yayına açmadan önceliğiniz iyi bir hosting servisi almak olsun. Aksi takdirde ilerleyen dönemlerde birçok sorunla karşılaşabilirsiniz.
-Site tasarımı da yavaşlama nedenlerinden biri olabilmektedir. Web siteleri kullanıcı deneyimine dayalı olarak hazırlanırken çok karmaşık olmayan basit ve kullanışlı olmalıdır. Gereksiz görselden oluşan kalabalık bir ana sayfa hem siteyi yavaşlatırken hem de görünüm olarak hoş bir izlenim bırakmaz.
-Sitede kullanılan görsellerin boyutu optimize edilmediği takdirde uzun bir yüklenme süresi alır. Büyük dosya boyutuna sahip görseller sıkıştırılarak kullanılmalıdır. Html, css ve js dosyaları da mümkün oldukça küçük tutulmalıdır.
-Tarayıcı önbellekleme özelliğinin kullanılmaması da sitenin yavaşlama nedenlerinden biri olabilir. Çok sık kullanılmayan bu seçenek, kullanıcının siteye her gelişinde aynı ögeleri yeniden en baştan indirmeden devam etmesini, sitenin sunucudan değil kişinin kendi bilgisayarından açılmasını sağlar. Web sunucunuzun bu özelliğe uyumlu olmasına dikkat edin.
Günümüzde her şeyin dijital dünyada gerçekleştiğini düşünürsek web sitelerinin ne kadar önem teşkil ettiğini anlamamız hiç de zor olmaz.
Eğer sizin de site hızınız ile ilgili merak ettikleriniz varsa bizlerle iletişime geçebilirsiniz. Sizlerin sorunlarınızı çözmenize yardımcı olmak bizleri mutlu edecektir
Google’ın e-posta hizmeti Gmail, bugüne dek 25MB olan e-posta ek sınırını 50MB&lsquo
Devamı..Web tasarım ve yazılım konusunda teknoloji ile birlikte aslında hemen herkes bilgi sahibi olabil
Devamı..Web sitelerine giren herkesin her zaman acelesi vardır ve ulaşmak istediği yere yada almak istedi
Devamı..