
İnternet dünyasının baş aktörlerinden olan web sitelerinin kullanıcıya ulaşana kadar geçen titiz bir çalışma süreci var. Web sitesinin görsel düzenlemelerinin hazırlandığı tasarım aşaması, sitenin inşa süreci olan yazılım aşaması, site içerisinde yer alarak sitenin tamamlayıcısı olan içerik girişleri ve yayına çıkmadan gerçekleştirilen güvenlik altyapısı bu sürecin temel noktalarını oluşturmaktadır.
Grafik tasarım ekibinin elinden çıkan tasarımın onaylanması ile başlayan inşa sürecinde yazılım ekibi devreye giriyor. Bu noktada yazılım dünyasına aşina olanların bildiği iki terim karşımıza çıkıyor; front-end ve back-end. Yazılımcılara dair iş ilanlarına da bakarsanız front-end developer, back-end developer şeklinde farklı ilanlar görebilirsiniz.
Peki, birbirini tamamlayan bu ikili, nedir ne iş yapar?
Front-end. Nedir ?
Bir web sitesini açtınız, karşınıza menüler, kampanyaların yer aldığı görsel geçişleri, renkler, fontlar, görsel yerleştirmeleri çıktı. Bu ana sayfa, bir front.end developer eseridir. Kısaca, bir web sitesinde kullanıcının görebildiği, etkileşime geçebildiği her şey, yazılımın front.end aşamasında ortaya çıkar.
Front-end yazılımcılar, UX dediğimiz kullanıcı deneyiminin de mimarlarıdır. Kullanıcının site içerisinde işini kolaylaştıran ve onların siteden memnun ayrılmasının sağlanmasında iş yükü onlardadır. Bu aşama teknik ve görsel tasarım becerilerinin aynı anda kullanımını gerektirir.
HTML, CSS, JavaScript gibi kodlama dilleriyle oluşturulan front-end kısmı, Backbone, Bootstrap, AngularJS Foundation, ve EmberJS gibi platformların da kullanımı ve jQuery, LESS gibi kütüphanelerden faydalanılarak ortaya çıkar.
Back-end. Nedir?
Sitenin, kullanıcıyı davet ettiği yüzü olan front-end kısmı bittikten sonra işin back-end kısmı başlar. Bu aşama sitenin sistemsel, yazılımsal kısmının üretildiği aşamadır. Standart bir web sitesinde, back-end. kısmı; bir sunucu (server), bir uygulama ve bir veri tabanından meydana gelmektedir. Bu bileşenlerin sorunsuz ve uyumlu olarak çalışması back-end yazılımcısının eseridir.
Bu sorunsuz çalışmanın gerçekleşebilmesi için back-end. developer; Ruby, PHP, Java, Pyhton ile uygulamayı geliştirmek için çalışır. İlerleyen aşamalarda mySQL, Oracle, SQL server gibi araçlar yardımıyla gerekli veriyi bulur, kaydeder/değiştirir ve tüm süreçlerin sonunda da servis eder.
Bir back-end. developerın, Zend, CakePHP, Symfony gibi platformları kullanabilmesi, GİT, CVN, CNS gibi sürüm kontrol yazılımlarına da hakim olması gerekmektedir. Bu tarz programlar, sürecin daha hızlı ilerlemesine ve yazılım ekibinin daha kolay bir işbirliği kurmasına yardımcı olmaktadır.
Yeni bir projenin başlangıcında bir back-end developer öncelikle bir veri tabanı şeması hazırlar. Kullanılacak kütüphaneleri seçer ve sistemin arka planını hazırlamaya başlar. Böylelikle işin kodlama kısmına geçilerek inşa süreci başlar.
İki yazılım geliştiricinin arasındaki farkı şöyle özetleyebiliriz. Bir tiyatro oyunu düşünün sahne üzerindeki dekordan oyunculara kadar her şey front-end, sahne arkasında gerçekleştirilen bütün süreçler de back-end kısmını meydana getirmektedir.
Yazılım ile ilgili merak ettiklerinizi bizlere sorabilir, web sitesine ihtiyacınız varsa bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
Günümüzde her yaştan insanın programlama dillerini belli bir yere kadar öğren
Devamı..Web tasarım ve kodlama aslında birbirinden ayrılmayan iki bütündür. Temel yapılar
Devamı..Web tabanlı özel yazılımlar aslında masa üstü programların sunucular üzerin
Devamı..